sobota 13. června 2015

S hlavou v... § paragrafech (duben 2015)

Ha, ještě jsem to nezabalila. To jste nečekali, že? Ale věřte, že mám své důvody, proč jsem tu teď pár měsíců vůbec nebyla.

Zpočátku to se čtením vypadalo vlastně i nadějně. Hned v prvních dnech měsíce jsem slupla jednu knihu a vzápětí se pustila do další. Jenže pak se náhle ukázalo, že letošní semestr nebude zase až taková sranda. Nakonec to vypadalo přibližně tak, že jsem pátky, soboty a neděle trávila nad účetnictvím a v průběhu týdne to pak po večerech doplňovala pročítáním paragrafů, plněním úkolů do trestního práva, chozením po soudech a psaním seminárek. Nikdo se tedy nemůže divit, že už jsem jaksi neměla sílu ani na čtení, ani na psaní a jediné, čeho jsem byla schopna, bylo sledování anime a nejrůznějších asijských filmů.

Nakonec se ale to vytrvalé šprtání vyplatilo a já si tak, na rozdíl od většiny mých kolegů, kteří si museli ještě tento týden projít opravnou zkouškou z jednoho zákoníku, válím šunky již druhým týdnem. Takže jsem se rozhodla, že nadešel čas, abych se tu podělila o pár čtenářských aktualit z posledních měsíců a snad se mi i podaří konečně sepsat i nějaké ty hodnotnější články, které se netýkají pouze nakupování a "minirecenzí", které chci mimochodem z prvních 3 měsíců přepsat. Uvidíme.


Rezistence - Veronica Roth (ebook)
Eleanor a Park - Rainbow Rowell (ebook)


Onou zmiňovanou knihou ze začátku měsíce dubna byla:


Divergence II: Rezistence (Veronica Roth)

Ne, že bych byla přílišným zastáncem YA, protože kvalita této literatury je na podobně brakové úrovni, jako trafikové románky, ale musím uznat, že to občas má i něco do sebe. Na vydechnutí, na odlehčení hlavy, na ty chvíle, kdy víc informace potřebujete vypouštět, než vstřebávat.

První díl, Divergence, měl své velmi pěkné momenty a musím říct, že Rezistence na tom není o moc hůř, byť je jasně vidět, že se již cosi vytratilo. Je sice pravda, že se zde autorka pomalu začíná orientovat spíše na definování svého světa, zabývá se více politikou a sociální problematikou mezi jednotlivými frakcemi, ale pořád tam ještě občas flákne i nějakou tu romantickou linku, která to celé odlehčí. Nedá se ovšem nezmínit, že ona romantika je jen taková na oko. Oba hlavní protagonisté se víc štěkají, než milují, začíná zde ochabovat ta jejich vzájemná podpora a vůbec to vypadá, že jakmile si na sobě přilípli cejchovní nálepky - "Ten je jen můj", "Ta je jen má" - přestal pro ně být jejich vztah důležitý. Jakoby najednou dostali povolení na to, že spolu mohou vzájemně vyjebávat.

Když tedy na sebe protagonisté zrovna neječí, jejich vztah stagnuje na mrtvém bodě. Nepomáhají tomu ani jejich rychlé přesuny skrze území města, žádná chvilka na oddechnutí, aniž by se právě někdo někde nevraždil, nedobýval, nevyhrožoval, nestřílel. Ano, je fajn, když postavy o něčem pouze nepindají, ale také to co nejdříve udělají, ale prostě... Kam autorka tak hrozně spěchá? Mimo to jsou některé přesuny velmi nelogické a nesmyslné, zbrklé a unáhlené a nejinak jsou na tom též dialogy. Začíná se projevovat absence předchozích vysvětlivek a to, že se to autorka snaží mermomocí dohnat, přičemž nás ale vlastně ve dvojce stále ještě šetří vzhledem k tomu, co vše zvládla nacpat do Aliance.

I když to tak možná nevypadá, ve výsledku se mi kniha líbila. Měla pěkné tempo, bylo poznat, že autorka nasbírala určité zkušenosti a snahu rozvinout celkový koncept světa do daleko větších rozměrů a určitě tomu napomohla, mimo jiné, také uchovaná čtivost a lehkost napsaného textu. V rámci YA je to jeden z těch lepší kousků. (3,5/5)

Eleanor a Park (Rainbow Rowell)

Dlouho jsem toužila po tom, přečíst si nějakou knihu ze středoškolského prostředí, kde nejsou žádné nadpřirozené prvky, kde se nikdo jen tak "náhodou" nestane superhrdinou a kde není v hlavní roli holka, která si o sobě "myslí", že není krásná, miluje kluka, který ji v žádném případě nemůže chtít a díky "náhodě" se pak najednou stane krasavicí, co vyšplhala na vrchol společenského žebříčku, přičemž se do ní onen chlapec okamžitě zamiloval či oznámil, že ji miloval již od začátku. A právě to mi Eleanor a Park nabídla.

Eleanor i Park jsou velmi reálné postavy, které ze všech těch teenagerů, kteří se stávají hlavními hrdiny bestsellerů, máte největší šanci potkat běžně na ulici. Jsou obyčejní, ale svým způsobem jedineční a sví, mají odvahu bojovat s předsudky a oba mají svá menší i větší trápení. Je pravda, že ty poměry mezi nimi jsou hodně rozdílené, ale to jen podtrhuje pestrost celkového obsahu knihy. Jediné, co bych postavám jako takovým vytkla, je poněkud "mělká hloubka". Ano, autorka se snaží v průběhu textu odprezentovat bolavé nitro obou z hrdinů, ale určitě by neškodilo, kdyby se do jejich myslí ponořila daleko více, dopřála čtenáři pohled na skutečnou krutost lidské mysli a naakumulovala dovnitř mnohem více emocí, ať už pozitivních či naopak negativních.

Jako takové slice of life pro puberťáky je to ale dobré. Pokud tedy nebudete očekávat příliš. Přeci jen je totiž poznat, že je to pouze o mladých lidech a pro mladé lidi. Ale v případě, že máte k podobným věcem otevřený přístup, není ani to překážkou, aby si člověk četbu užil.

Vyobrazené prostředí je poměrně reálné, těžké situace nejsou kýčovitě vyhrocené, spory nepůsobí nastrčeně. Vše do sebe přirozeně zapadá, což je jen důkazem toho, že pokud autor píše o něčem, s čím měl/mohl mít osobní zkušenost, nemůže se dopustit zbytečných a banálních chyb. Ano, na první pohled je relativně snadné vymyslet si svůj vlastní svět, se svými vlastními zákonitostmi, ale pokud nemáte ony životní zkušenosti ta pravděpodobnost, že vyplodíte naprostou blbost, je více než pravděpodobná.

Zápletka je rovněž reálná, ovšem poněkud těžko stravitelná na to, jakým stylem autorka svůj příběh prezentuje. S tím také souvisí, že gradace je lehce nevyvážená a když dojde ke zlomovému bodu, čtenář to vnímá poněkud chladně, bez většího šoku.

Není to žádné literární veledílo, to říkám zcela na rovinu. ALE! Knihu jsem si pořídila jako e-book, a byť už jsem dávno za hranicí cílené věkové kategorie, je více než pravděpodobné, že si ji zakoupím i ve fyzické podobě. Ano, Eleanor a Park je jedna z mála knih, které bych si i po přečtení elektronické verze pořídila též do své knihovny. (4/5)

2 komentáře:

  1. Gratuluju k úspěšnému učení a ke klidu, který díky němu teď už máš~ Tak si teď hlavně pořádně odpočiň, třeba u těch knih, zasloužíš si to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti. Snad se mi podaří se do čtení zase dostat. :)

      Vymazat

Napiš. Klidně i ke starým článkům. Zpětná odezva je fajn. :)