středa 17. června 2015

Pár literárních drobností

Letos dělají mé peněžence Levné knihy poměrně radost. Na jejich pultech se nevyskytuje prakticky žádné zajímavé zboží a pokud ano, ukáže se pouze na e-shopu, ale do prodejen se už nedostane. Nevadí, alespoň mě pak nechytá nákupčí mánie. Na druhou stranu se ale vytahují výprodeje, což už tak moc pro peněženku útěšné není.


Stepfordské paničky - Ira Levin (70,-)
Léto s kovbojem - Jaromíra Kolárová (49,-)
Maximum Ride - James Patterson (87,-)

Stejně jako se čtením, zjevně polevuji i s nakupováním. Ale je to jen dobře, protože už ty své sběrnice příběhů nemám kam dávat (doslova). O obří knihovně přes celou zeď mohu pouze snít.

Zpočátku to vypadalo, že budu mít jen jednu novou neasisjkou knihu, protože jsem skutečně nenarazila na nic zajímavého. Tou knihou bylo Léto s kovbojem, kterou, když jsem ji uviděla ve výprodeji, jsem prostě musela mít a prakticky hned ji přečíst. Film umím prakticky nazpaměť a hlášky z něj jsem v životě uplatnila nesčetněkrát, takže když jsem pak měla možnost si přečíst i předlohu, neváhala jsem. Jednak proto, abych měla ony hlášky na papíře, jednak proto, že mě zajímalo, jestli bude mít kniha oproti filmu jiný konec. Teď už mohu říci, že má. A je to škoda, protože ten filmový, byl daleko méně... hollywoodský. 

Minulý pátek jsem si pak přinesla další dvě knihy - Stepfordské paničky a Maximum Ride.

Co se týče Stepfordských paniček, tam nebylo vůbec o čem přemýšlet. Byť bych ocenila spíše nefilmovou obálku, protože ve výsledku ani nekoresponduje s reálným koncem celého příběhu, za 70 korun jsem ji prostě mít musela. Knihu mám již dočtenou a pokud se vám líbilo plíživé napětí v Rosemary má děťátko, určitě sáhněte i po Stepfordských paničkách. Závěr má totiž skvělou atmosférickou gradaci a to i tehdy, když víte, jak to celé dopadne (ale jen pokud jste viděli původní film, nikoliv remakeovou verzi).

A nakonec Maximum Ride. Víte, mám doma první dvě "mangy", které obsahují část děje a příběh se mi natolik líbil, že jsem zatoužila i po knižní předloze, ale... Ale až doma jsem si všimla, že je to teprve první díl. Takže ani tentokrát se nedočkám kompletního příběhu, přesto ale doufám, že se dozvím mnohem víc. A pokud ne, tak... Tak budu mít doma další nedokončenou sérii, kterou naši nakladatelé nedokázali ukočírovat, udělat jí pořádnou reklamu a vůbec ji prodat.

Tím tedy končím a jdu se zase věnovat četbě. Jinak totiž nebudu mít o čem psát v článku věnovanému svému soukromému čitatelskému maratonu.

2 komentáře:

  1. Zajímalo by mě, jaký je tak vůbec poměr podobných sérií, které se u nás vydaly do konce oproti těm, které skončily někde v půli. Protože co tak sleduju třeba u nás vydávanou mangu, jsme naprostí tragédi O.o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by mě taky docela zajímalo. Já si většinou raději počkám, až je to dovydané celé a až pak to sháním, ale u těch výprodejů se občas i tak seknu. Co se dá dělat... On je ale stejně spíš problém v tom, že ty série nakladatelství neumí pořádně propagovat a spoléhají na zázraky, že si toho někdo všimne. Série může být sebelepší, ale pokud o ní nikdo neslyšel, tak prostě nemá šanci se prodat. A co se týče mangy, to snad ani nemá smysl v češtině kupovat. V angličtině má člověk skoro 100% šanci, že bude mít všechny díly, protože ten trh je tam zkrátka větší, ale tady... To stejné DVD s anime. :)

      Vymazat

Napiš. Klidně i ke starým článkům. Zpětná odezva je fajn. :)