středa 1. dubna 2015

Aprílové počasí aneb Jak jsem načapala zloděje

Vlastně si ani nepamatuji, kdy naposledy jsem na apríla zažila skutečně aprílové počasí. Poslední dva dny mi však tuto amnézii příroda štědře vynahrazuje. A pochopitelně nejen mně.

Včera jsem vyšla z domu s vědomím, že mi na čelo dopadne pár opuštěných kapek, z autobusu vystupovala s tím, že si vytáhnu deštník a ohrozím desítky životů a v Brně pak rozjímala o tom, zda jsem si neměla vzít do toho sněhu nějakou pořádně teplou pletenou čepici a oteplováčky. (Rosnička musí mít posledních 48 hodin docela fofry.)

Dnes to nebylo o moc lepší. Ráno jsem si ještě za tmy dala trochu té studené sprchy, odpoledne mě díky neřízenému poryvu větru srazilo v letu něco, co s přimhouřeným okem vzdáleně připomínalo holuba a na zastávce mě, kromě deště a sněhu, poplácalo po rameni i pěkných pár kilo ledových krup. Není prostě nad to, když v předzahrádce kvetou narcisy a tulipány a před Ústavním soudem na parkovišti shazují v deseti stupních nad nulou z oken slušný nános sněhu. Hlavně že ti ptáčci zpívají a hrdélka jim nezamrzají.

Když jsem pak došla domů, cítila jsem se jako zvlhlý balík bavlny a nylonu s nutkavou potřebou zalézt do ždímačky. Miluji svoji zimní bundu, ale ani ta nezmůže nic proti nohavicím promočeným na kůži díky okolo jedoucímu debilovi v zelené Škodovce.

Vysvlékla jsem bundu, hodila ji proschnout na věšák a těšila se, že si zobnu něčeho malého, nejlépe velikonočních perníčků, které se na stole před dvěma dny zjevily ze zcela neznámých příčin. Najednou tam byly i s instruktáží, že se mohou dokonce i jíst. Takže mě zachvátily sadistické sklony a těšila se, jak tomu vytlemenému psisku velikosti 4x4 cm ukousnu hlavičku. Sáhnu do misky a najednou...

... najednou se to všechno začne hýbat, hemžit a rojit. Na našich krásných domácích perníčcích ze zcela neznámé domácnosti a s cukrovou polevou, se usalašila banda nenažraných a zlodějských mravenců. A co hůř, vypadalo to, že si jeden menší kousek nejen nahlodali, ale rovnou se ho chystali vzít s sebou do té jejich rojové garsonky. 

Započal tuhý boj.

V okamžiku, kdy jsem sáhla po prvním perníčku a jala se z něj odstraňovat veškeré to hmyzí neřádstvo, jež se stalo dokonalým zobrazením toho (ne)dávného socialistického zřízení, rozběhla se mi po prstech směrem k rukávu výpadová jednotka. Nezbývalo nic jiného, než přitvrdit a tak jsem onu ruku (už bez perníčku), strčila pod proud vody. Žít v makrosvětě, byla by to bitva plná kanonád, výkřiků a skřeků a bubnování na poplach. Nějaký mravenec s napoleonským kloboukem by se vyřádil.

Když byla těžká bitva dobojována, skóre bylo jasné - 60:0 pro mě.

Vím, života si máme vážit v jakékoliv formě, byť tak "nepatrné", ale když... postavit se mezi mě a perníčky je jako hrát ruskou ruletu. Nikdy nevíte, odkud přiletí.

---------------------------------------------------------------------------------------------

A když se ještě vrátím o pár dnů zpět...

Docela by mě zajímalo, jestli jsou změnou času ovlivněna nějakým způsobem domácí zvířata - mazlíčci. Krávám je nejspíš jedno, jestli dostanou o hodinu dříve žrát, ale co takový pes? Když jsem totiž v pondělí opouštěla dům, před dveřmi jsem se netradičně střetla s pejskařkou, která si to tiše vykračovala tou naší noční ulicí. Já se lekla, ona nejspíš ne. Každopádně mě ihned napadlo, že tu je něco špatně. 

V tuhle dobu tu nikdy nikoho nepotkávám, naopak právě tuto paní občas míjím, když přijíždím kolem čtvrté odpoledne domů, jak si odbývá další venčící kolečko s tím svým voříškem. A tak mě napadla otázka, zda tyhle čtyřnohé "smetáky" jedou dál podle svých vlastních močopudných tužeb tak, jako za starého času, a nebo zda se postupně přenastavují na nové páníčkovy zvyklosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Napiš. Klidně i ke starým článkům. Zpětná odezva je fajn. :)