sobota 14. března 2015

Příchod prvního Jihokorejce

Letos mi připadá, že má vášeň pro nakupování knih značně opadla. Ale možná to je i tím, že mě hodně zklamávají Levné knihy, které na můj vkus poslední půlrok nedisponují zrovna zajímavým zbožím. Ne, že by neaktualizovali svůj sortiment, ale pro mě se v něm nenachází nic, za co bych chtěla i jen těch pár korun dát. Ty thrillery a detektivky na jedno brdo nejsou nic pro mě. (Alespoň ale tolik neutratím a nemusím přemýšlet, kde vyšetřím další místo pro nové kousky.)


Pevnost - F. Paul Wilson (131,-)
Dcera čisté krve - Anne Bishop (283,-)
Mám právo se zničit - Kim Jongha (157,-)

A tak si tedy postupně plním svá přání za plnou cenu. Což o to, peníze jsou, ale já nejsem zrovna typ, který má potřebu utratit zbůhdarma veškerý těžce vydělaný kapitál. Naopak si nechávám vždy nějakou tu rezervu, která mi v případě krize může vyrvat trn z paty.

Tento poslední nákup jsem spáchala už... před dvěma týdny. Jenže jak mě obluzovala ta, již několikrát zmíněná, choroba, nebyla vůbec síla se o něm zmínit. Takže teď napravuji svoji chybu a jdu se sprostě chlubit na síti.

Hlavní důvod, proč jsem vůbec šla nakupovat, byla Dcera čisté krve, první díl trilogie Černé drahokamy. Je tomu totiž asi půl roku, co jsem zavítala do Levných knih a našla tam druhý a třetí díl za pouhých pár korun. A protože jsem na sérii slyšela vcelku hodně pozitivní ohlasy, neváhala jsem a i přes absenci prvního dílu knihy koupila. Když jsem se pak dozvěděla, že v jiných pobočkách měli i Dceru čisté krve, trochu mě to zamrzelo, přesto jsem ale zatnula zuby a konečně ty tři stovky na té pokladně taky vyplázla. Ve výsledku mě totiž všechny tři knihy vyšly na cirka čtyři stovky, což není až tak špatná bilance a teď se jen budu modlit, aby to bylo skutečně tak epické dílo, jak se o něm místy šušká. (A že já nemám k ženským autorkám ve fantasy zrovna pozitivní přístup, kvůli jejich odporné tendenci všude cpát zbytečné city.)

Další věc, která mi už dlouho těkala v hledáčku, byla Pevnost. Jsem milovnicí zabijáckých, surových, krutých a sobeckých upírů, kteří se s lidmi mazlí jen jako masožrout s biftekem na talíři, přesto ale jsem nad knihou váhala. Na druhou stranu totiž nevyhledávám témata světových válek, byť se mi pak knihy ve výsledku vesměs i líbí, a ten fakt, že se v knize budou motat nacisti, mě zrovna netankoval. Ale když jsem se tak koukala na tu cenu, řekla jsem si, že to vlastně nebude až taková pálka a do koupě nakonec šla. Jaké to bude se ukáže až časem. Co mě ale trochu zklamalo, tak že jsem si musela zažádat o doobjednání od nakladatele, přičemž se mi dostalo svazku na zadní straně těžce ušmudlaného. Jenže co člověk nadělá, když se kniha pomalu ale jistě dostává do stavu nedostupného.

A protože jsem si chtěla zase jednou rozšířit svoji asijskou sbírku, dlouho jsem procházela svůj seznam. V plánu jsem nakonec měla koupit Hadi a náušnice, jenže se nakonec ukázalo, že kniha je v mém okolí nedosažitelná. Víte, už jsem ji četla a byla to kniha průměrná, přesto jsem ji ale do své sbírky chtěla. Kdo pozdě chodí... Nakonec jsem se tedy rozhodla sáhnout po něčem jiném a dokopala se podívat se i na jihokorejskou tvorbu. Protože když už i u nás začíná asijská literatura získávat svůj prostor, má to něco do sebe. Proto jsem si vybrala jednoho ze současných předních autorů - Kim Jongha a jeho Mám právo se zničit. Ani ne sto stran o kritice společnosti, otázkách smrti a sebevraždách. Po dvanácti stranách a třech vlepených poznámkových papírcích mohu už teď říct, že mi autor velmi sedí a vypadá to, že si od něj v budoucnu pořídím i Říši světla, byť tíhnu spíše k literatuře japonské. Východní mentalita mě prostě baví a dokáži se s ní sžít daleko lépe, než s tou západní.

2 komentáře:

  1. tohle je presne duvod proc si větsinu knizek jen pujcuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To úplně chápu. :) U mě je ale problém, že se v mém okolí nachází pouze knihovny, které nemají moc co nabídnout a tahat se i s 10 svazky až z Brna... To vážně ne. Jako knihovna mi tak funguje Kindle, kde čtu knihy, které mě sice zajímají (třeba i jen pro jejich neopodstatněnou proslulost), ale vlastnit je rozhodně nemusím. Přečetla jsem na něm za ty tři roky více než sto knih a koupila bych si tak maximálně.. 4, když nepočítám Zaklínače, kterého si tu už postupně syslím. :)

      Vymazat

Napiš. Klidně i ke starým článkům. Zpětná odezva je fajn. :)