neděle 29. března 2015

Panický lov času

Včera večer ke mně přiběhla M., vrazila mi zoufale před obličej ošuntělý budík a vyděšeně na mě houkla: "V televizi říkali, že se mění čas! A já musím zítra vstávat na ranní do práce! Jenže nevím v kolik!"

Každý druhý by zřejmě poznamenal něco o moderních technologiích, o tom, že když si nastaví budík na mobilu, díky wifi se čas přehodí zcela automaticky a sám, jenže to by nesměly existovat na hlavu postavené náhody. M. svůj mobil utopila a doteď přežívá na staré Nokii, která neviděla barevná písmenka ani z vlaku a ze které, při vytáhnutí ze skříně, opadala tuna desetiletého prachu.

Chvíli jsem na ni zamyšleně koukala - to, že bychom se podívali na internet, nás ani nenapadlo: 

"A ve zprávách neříkali, kam se ten čas posouvá?"
"Ne. ... Teda jo, ale já to nějak nepochopila."
"Tak je jaro... To se to posouvá do noci, ne?"
"Myslíš? Mně se zdálo, že to říkali úplně naopak."
"Takže víš kam to máš posunout!"

Nastalo ticho, jen občas přerušené supěním, vzdycháním a němým šermováním rukama, které doprovázelo usilovné přemýšlení dvou pozdní hodinou unavených mozků. Když tu najednou rezignovaně M. zašeptala:

... ... "Půjdu se zeptat sousedky."

Za půl hodiny se vrátila i s podrobným nákresem, kde jasně stálo, že nás zase jednou okradou o hodinu spánku. A kvůli čemu? Kvůli přežitku, který teď už nikdo nepotřebuje a nechápe.

To nejvtipnější mi ale na tom celém přišlo to, že jsem už celé  tři týdny běhala kolem M. a vcelku pravidelně na ni dorážela, kdy že se bude měnit ten čas. Bezvýsledně. A ani tehdy mě nenapadlo si to někde oficiálně zjišťovat. Naopak mě ale teď zpětně trklo napsat to sem, protože když nebudu na podzim zase vědět, jaká pravidla ten zbytečný chaos vůbec má, přečtu si tento článek a zjistím, že budu spát o hodinu déle.

5 komentářů:

  1. Je to směšné, celosvětově proti tomu lidi protestují, ví se, že je to hovadina... a stejně se to pořád dělá. Stále čekám, že když se o tom vyjadřoval už i John Oliver, přijde změna! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. (Jsem to tu rozklikávala několikrát jako idiot a ne a ne se ukázat tvůj komentář. Že ty máš nějakou maskovací supersílu?! :D )

      No já vůbec nechápu, na co to je. Pokud si to dobře pamatuji ze školy, mělo to mít souvislost s úsporou energie. Ale vzhledem k tomu, že teď svítí pouliční osvětlení celou noc, tak nevím, co furt blbnou. Neznám člověka, kterému by zrušení vadilo. :D

      Vymazat
    2. (Dneska blbne Blogger, měla jsem podobné problémy ;D)

      Pak se taky říká, že to mělo být kdysi kvůli zemědělcům, ale John Oliver to vysvětlil nakonec úplně jinak: https://www.youtube.com/watch?v=br0NW9ufUUw O.o

      Vymazat
    3. (Hmm, a já už se těšila, že máš nadpřirozené schopnosti. -_- )

      Tak či onak, jsem plně pro zrušení. :D A myslíš, že bude mít John Oliver na tohle vliv? :D

      Vymazat
    4. Doufám, že bude! Na spoustu věcí už vliv měl :) (http://time.com/3674807/john-oliver-net-neutrality-civil-forfeiture-miss-america/)

      Vymazat

Napiš. Klidně i ke starým článkům. Zpětná odezva je fajn. :)